Kim Kardashian bugyi nélküli villantása | Home | Cheryl Cole fehér bugyit villantott

2010. augusztus 27. péntek

X-Faktor Magyarországon (x)

xAz XFaktor, ami most augusztus 28-án indul Magyarországon, már számos országban sikert aratott. Angliából indult, ahol tavaly már a 6. évadot vetítették belőle. A tehetségkutató már fél Európát meghódította: Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában és Dániában is már néhány évadot lejátszottak. Hazánkkal egy időben debütál Finnországban, Bulgáriában, Lengyelországban és Németországban. Ezek alapján mondhatjuk, hogy az X-Faktor kiemelkedik más, szintén Európában játszott tehetségkutató közül, és nemcsak az öreg kontinenst, hanem Amerikát is meghódította, hiszen hamarosan ott is elindul a műsor.

Nem csupán méreteiben nyújt mást, mint a többi tehetségkutató. Más a szerkezete, és a többi műsorban csak zsűriként megjelenő hazai sztárok itt sokkal fontosabb szerepet játszanak. Magyarországon Keresztes Ildikó, Geszti Péter, Nagy Feró és Malek Miklós lesz a zsűrije és egyben mentora az X-Factornak. De mivel más a feladata egy mentornak, mint egy zsűritagnak? Míg a zsűri elmondja véleményét a produkcióról, némely műsor esetében dönt arról, hogy ki esik ki, a mentor sokkal mélyebben vesz részt a tehetségkutató feladataiban.

Az X-Faktorban négy csoportra oszlanak a jelentkezők: 16-24 év közötti lányokra, 16-24 év közötti fiúkra, 24 éven felüliekre és csapatokra. A négy mentor egy-egy csoport segítője lesz, segíti a tagokat felkészülni az egyes előadásokra, támogatja őket, amiben csak lehet. Így a mentor is a verseny részesévé válik, ráadásul közeli kapcsolat alakulhat ki közte és pártfogoltjai között. Az, hogy ki melyik csoportot mentorálja, az úgynevezett kiképzőtáborban dől el. Ide a selejtezők után 24 ember (és csapat) kerül be, de csak 12-en jutnak tovább.

A verseny hasonlóan folyik, mint más tehetségkutatók. A versenyszámok megtekintése után sms-ben lehet szavazni, hogy ki kerüljön tovább. Az a két ember (vagy csapat), aki a legkevesebb szavazatot kapja, újból előad valamit a színpadon, és a zsűri ez alapján dönti el, hogy melyikük esik ki. A verseny vége felé, amikor már sokan kiestek, a bennmaradók már két számot adnak elő. Ekkor már a mentorok nem menthetnek meg senkit: aki a legkevesebb szavazatot kapja, automatikusan kiesik a versenyből.

Az X-Faktor mentorai egytől egyig olyan emberek, akiket eddig is szerettek a nézők. Ezzel a műsorral azonban új oldalukat ismerhetjük meg. Keresztes Ildikó híres színésznő és énekesnő, a Soproni Petőfi Színház tagja. Számos együttes albumának készítésében közreműködött, köztük az Eddának és a Kormoránnak, több filmzene az ő hangján csendül fel: Lora, Csak szex és más semmi, Utolsó jelentés Annáról. Geszti Péter dalszövegíró és énekes. Fiatal korában gyermekszínész volt, ő kölcsönözte hangját a Mézga család Aladárjának. Felnőttként a Rapülők és a Jazz+Az együttes tagja volt. Nagy Feró, a mentorok között a rangidős, a Beatrice frontembere. Az ős-Bikini frontembere is volt, színészkedett, sok más együttes albumának készítésében is közreműködött. Malek Miklós 12 éve Amerikában és, ahol nemzetközi sikereket tudhat maga mögött. Dolgozott többek között Jennifer Lopezzel, Anastaciával és Tarkannal is. Mindannyian olyan zenei múlttal és jelennel rendelkeznek, amiben a fiatal zenepalánták útjának egyengetése nem újdonság.

Jó műsor természetesen nem lehet meg jó műsorvezető nélkül. Ahogy hazánkban szokás, nem is egy, hanem kettő műsorvezető dukál egy ilyen produkcióhoz: egy nő és egy férfi. Ördög Nórát már több tehetségkutatóban is láthattuk, de reggeli- és gyermekműsort is vezetett. Sebestyén Balázsnak sem ez lesz az első műsorvezetői szerepe, fiatalabb korában egy zenei csatornán dolgozott, jelenleg pedig egy magyar rádió reggeli műsorában hallhatjuk.


Post your opinion

Miért kell?